Održan okrugli stol u sklopu provedbe projekta “(O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice”

Dana 22. siječnja 2020. godine u OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica je održan okrugli stol u sklopu provedbe projekta “(O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice” s početkom u 12:00 sati. Tema okruglog stola bila je “Postignuće i održivost projekta”.

Na početku su pozdravni govor za sve prisutne održali ravnateljica OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica gđa Gordana Gazdić-Buhanec i voditelj projekta Shahidul Islam.

Osvrt na radionice u okviru programa “Uskoči u vlak za bolji svijet” održane u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica predstavila je Danijela Petrić iz Dječjeg odjela.

Socijalne pedagoginje Renata Tišler iz OŠ Fran Koncelak Drnje i Mihaela Telebar iz OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica prezentirale su osvrt na radionice održane u sklopu  projekta (O)DRŽI KORAK.

Uslijedila je konstruktivna rasprava u svrhu održivosti projekta na kojoj su sudjelovali: ravnateljica OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, OŠ “Fran Koncelak” Drnje Ivan Pikivača, roditelji uključeni u program “Poticajno roditeljstvo” (Miro Oršuš, Dijana Zorčić, Silvija Galić i Martina Oršoš), učiteljice (Jelena Sabolić, Ines Fajdetić i Blažica Lenardić) i socijalne pedagoginje koje su provodile radionice u okviru programa “Poticajno roditeljstvo”, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Udruge Roma Korak po Korak Franjo Horvat.

Raspravi su se priključili i gosti: ravnatelji i stručni suradnici susjednih škola (OŠ Braća Radić Koprivnica, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ ”Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec te Dječjeg vrtića Vrapčić) koji se susreću s istim ili sličnim izazovima, djelatnici HZZ-a ispostave Koprivnica, djelatnik Centra za socijalnu skrb Koprivnica, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić i viša savjetnica u samostalnom sektoru za obrazovanje nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ermila Pozaić.

Rasprava se odvijala u ozračju interaktivne komunikacije.

Prisutni roditelji su također iznosili svoja iskustva u vezi sudjelovanja na radionicama ‘Poticajno roditeljstvo’ te kako je to pozitivno djelovalo na početak pohađanja prvog razreda osnovne škole.

Učiteljice razredne nastave su potvrdile da se nakon provedenih radionica kvalitetnije radi, pogotovo s učenicima romske nacionalne manjine, a isto tako je njihova integracija u odgojno-obrazovni sustav olakšana. Radionice su im pomogle u smislu lakšeg praćenja nastave na hrvatskom jeziku koji im nije materinji jezik.

Gđa Ana Mlinarić je podržala ideju održivosti projekta te navela na koji se način, u suradnji s Udrugom Roma Korak po Korak i partnerskim školama, može osigurati financijska održivost projekta.

Zamjenik župana gosp. Ratimir Ljubić je rekao da apsolutno podržava održivost projekta te je predložio, između ostalog, organizacijske mjere radi što učinkovitijeg djelovanja u tom smislu.

Zaključni govor održala je ravnateljica OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica.

Okrugli stol je moderirao gosp. Shahidul Islam.