Centralna proslava Svjetskog dana Roma u 2018. godini

Facebook
Twitter
LinkedIn

Centralna proslava Svjetskog dana Roma u 2108. godini održana je u srijedu 11. travnja 2018. godine u Bjelovaru. Kako je dogovoreno da će se centralno obilježavanje Svjetskog dana Roma svake godine održati u drugoj županiji, ove godine ta manifestacija je održana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. S obzirom na stečeno iskustvo u organiziranju slične manifestacije u 2017. godini, zajedno s Udrugom Roma Grada Bjelovara i Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Udruga Roma Korak po Korak je ove godine suorganizator centralne proslave Svjetskog dana Roma. Udruga je isto tako prijavila projekt u vidu kulturne manifestacije za 2018. godinu po natječaju Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske kako bi osigurala dio financijskih sredstava potrebnih za održavanje manifestacije.

 

Ove godine svečanom obilježavanju su prisustvovali:

– Saborski zastupnik gosp. Veljko Kajtazi

– Zamjenik župana gosp. Ratimir Ljubić sa suradnicima

– Gradonačelnik Grada Bjelovara gosp. Dario Hrebak

– Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnice gosp. Danijel Rušak

– Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine gosp. Mehmet Ristemi

– Predstavnica Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA) gđa Darija

Savić

– učitelji/učiteljice osnovnih škola i drugi uzvanici.

 

U svečanom dijelu programa govore su održali saborski zastupnik gosp. Veljko Kajtazi, Zamjenik župana gosp. Ratimir Ljubić i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” gđa Suzana Krčmar. Prigodnim govorima su se prisutnima obratili također organizatori proslave gosp. Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po Korak i gosp. Stevo Gjurgjević, predsjednik Udruge Roma Grada Bjelovara.

Svim prisutnim gostima se isto tako obratila gđa Darija Savić, predstavnica Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA). U ime koordinatora agencije gosp. Haşima Koça gđa Darija Savić je najavila donaciju kombi vozila za prijevoz romske djece koji pohađaju Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u Koprivnici.

U kulturno umjetničkom dijelu programa iz naše županije sudjelovali su učenici OŠ Antun Nemčić Gostovinski – PŠ Reka i učenici OŠ „Braća Radić“ Koprivnica.

Proslava je održana u Restoranu Šljukin Gon, u mjestu Trojstveni Markovac, gdje je nakon programa za sve prisutne goste organiziran zajednički ručak. Bilo je oko 800 Roma iz svih županija kojima je bio organiziran prijevoz autobusima.