Početna konferencija projekta (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice

Facebook
Twitter
LinkedIn

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije dana 25. ožujka 2019. je održana početna konferencija projekta O(DRŽI) KORAK: Obrazovanje romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice. Nositelj projekta je Udruga Roma Korak po Korak, a partneri projekta su Osnovna škola Fran Koncelak Drnje, Osnovna škola „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica, Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica te Koprivničko-križevačka županija. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Na početnoj konferenciji bili su prisutni novinari i snimatelji HRT-a, VTV-a, Glasa Podravine i Prigorja, portala Prigorski.hr, Klikaj.hr, epodravina.hr i dr.

Početnoj konferenciji, uz nositelja projekta i projektne partnere, prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Melita Samoborec, predstavnice grada Đurđevca, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr.sc. Draženka Vadla, ravnatelj OŠ Braća Radić Krešo Grgac, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ”Bolje sutra” grada Koprivnice Marija Mraz, predstavnici romske zajednice iz naše i drugih županija te brojnih ustanova, udruga i jedinica lokalne samouprave.

Na početnoj konferenciji bila je prisutna također gđica Cansu Ünal iz Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA sa službenim prevoditeljem Anesom Hasanovićem. Iako nisu dio ovog projekta, došli su dati podršku naporima Udruge Roma Korak po Korak da poboljša uvjete rada i života Roma na ovom području.

Gđa Renata Osrečki, predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, je isto tako prisustvovala početnoj konferenciji projekta. Inače, Ured UNICEF-a za Hrvatsku je dao svoj doprinos ovom projektu na način da je u studenome 2017. godine organizirao dvodnevnu radionicu za članove Udruge i njihove partnere kako bi što bolje pripremili projektni prijedlog za nadolazeći natječaj Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

„Cilj projekta je izjednačiti te omogućiti romskoj djeci da mogu što kvalitetnije pratiti nastavu, a posebna je vrijednost što će biti uključeni i roditelji i nastavnici.“, naglasio je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Predsjednik Udruge Franjo Horvat u svom je obraćanju zahvalio Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju – TIKA na donaciji kombi vozila za prijevoz romske djece s teškoćama u razvoju.

U ime projektnih partnera prisutnima se obratila ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica Gordana Gazdić Buhanec te kazala: „Ovo je projekt koji će ojačati cijelu zajednicu, obzirom na broj učenika Roma na našem području. Niz godina imamo različite aktivnosti i radionice da bi im olakšali obrazovanje. Projekt je veliki za sve nas, pokriva sva područja koja nam trebaju u radu s romskom djecom. Dobit ćemo kompetencije koje nismo imali. Vrata su široko otvorena, a ishodi će biti onakvi kakve smo planirali“.

Projektne aktivnosti je predstavio voditelj projekta Shahidul Islam koji je naglasio kako je projekt odobren putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije“, raspisan u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Cilj projekta je promicati uključivo i pravedno društvo koje poštuje kulturnu raznolikost Roma i stvara jednake mogućnosti za njihovu integraciju u društvo. Specifični cilj projekta je doprinijeti boljim mogućnostima djece i mladih Roma da se kvalitetno obrazuju i integriraju u društvo u Koprivničko-križevačkoj županiji, a sve u cilju održivog razvoja našeg društva općenito.

Planirane aktivnosti za odgojno-obrazovne djelatnike i ostale profesionalce su:

– ‘Živjeti različitosti – obrazovanje za društvenu pravdu’ – četverodnevna edukacija kojoj je cilj razumijevanje socijalnih odnosa te osvješćivanje osobnih stereotipa i predrasuda kao ograničenja osobnog i profesionalnog rasta. Također, uvidjeti kako socioekonomske startne pozicije utječu na obrazovanje, zapošljavanje i uspjeh u životu.

– ‘Odgoj za različitosti i poučavanje djece kojoj hrvatski nije prvi jezik’ – dvodnevna edukacija s ciljem razvoja kompetencija učitelja za stvaranje multi-kulturalnog okruženja učenja i  poučavanja djece kojoj hrvatski nije prvi jezik, odnosno djece koja kod kuće govore bajaški jezik.

– ‘Partnerstvo s obiteljima’ – edukacija za učitelje i stručne suradnike, koja će doprinijeti boljoj  kvaliteti obrazovanja i integracije romske djece i mladih Roma u društvenu zajednicu  u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Planirane aktivnosti za učenike razredne nastave su:

– ‘Poticajno roditeljstvo’ – program provode učitelji educirani za voditelje programa ‘Poticajno roditeljstvo’. Održat će se  ukupno 15 radionica za roditelje i djecu namijenjenih razvoju partnerstva roditelja i škole. Provodit će aktivnosti za razvoj pred-matematičkih i pred-čitalačkih vještina djece. Radionice će pomoći roditeljima naučiti stvoriti poticajno okruženje za učenje kod kuće.

– Program „Uskoči u vlak za bolji svijet“ koji se sastoji od dva dijela: Kulturno-edukativne aktivnosti i Bibliopedagoške aktivnosti. U sklopu Kulturno-edukativne aktivnosti održat će se radionica plesa, glazbena radionica, radionica slikanja, radionica pričanja priča, radionica cirkuskih vještina i radionica robotike. Bibliopedagoške aktivnosti provodit će se u obliku edukativno-zabavne šetnje po knjižnici. Program provodi Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

Direktni korisnici projekta su 240 učenika razredne nastave OŠ Fran Koncelak Drnje, 60 učenika OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica, 30 učitelja i stručnih suradnika iz partnerske škole, 10 članova i volonteri Udruge Roma Korak po korak.

Očekuje se da će 30 nastavnika, učitelja i predstavnika lokalne i područne samouprave steći razumijevanje dinamike stvaranja i utjecaja stereotipa i predrasuda spram ranjivih skupina. Razvit će kompetencije za promjenu školskog okruženja u cilju stvaranja jednakih šansi za svako dijete. Sudionici će razviti kompetencije za rad s djecom koja ne govore hrvatski jezik kod kuće.

Ukupna vrijednost projekta je 491.470,66 kuna, a iznos bespovratnih sredstava je 442.323,59 kuna. Provedba projekta počinje 01. ožujka 2019., a traje 12 mjeseci.

Na kraju službenog dijela predstavljanja projekta sudionici i gosti su razmijenili dojmove uz prigodnu zakusku.