Projekti udruge 2016

 

1. Naziv projekta: ŠKOLA INFORMATIKE ZA ROME

Cilj projekta je obučavanje osoba romske nacionalne manjine za korištenje računala kako bi mogle postići bolje uspjehe u školi. Obučavanje se odvija kroz radionice uz praktičan rad na računalu. Mlade osobe romske nacionalne manjine uče pisati tekst na Word-u, uređivanje, spremanje i ponovno korištenje teksta. Obavlja se provjera stečenog znanja kako bi se utvrdilo jesu li savladati zadatak.

Iznos planiran za izvođenje projekta je: 5.543,26 kn, od čega Županija financira iznos od 5.000,00 kn, dok 543,26 kn je iznos vlastitog sredstva.

2. Naziv projekta: Preserving Bayash language and culture in Hungary and Croatia

Cilj projekta prekogranične suradnje je da Romi Bajaši iz Hrvatske i Mađarske zajedno rade na očuvanju bajaške kulture i bajaškog jezika. To se realizira kroz kulturne manifestacije, izdavanje slikovnica i crtančica na 4 jezika (hrvatski, mađarski, engleski i bajaški), sportska natjecanja te gastronomske manifestacije.

Iznos planiran za Udrugu Roma Korak po Korak (Nositelj projekta) iznosi: 81.013,98 EUR.

3. Naziv projekta: Razvoj glazbene kulture Roma

Cilj projekta je obučavanje mladog glazbenika romske nacionalne manjine za sviranje violine. Udruga Roma Korak po Korak ima violinu, ali nije bilo financijskih mogućnosti da se osoba obučava za sviranje. Kroz ovaj projekt se obučava jedna osoba za sviranje violine. Učenje sviranja violine odvija se pod vodstvom profesorice violine iz Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.
Projekt se financira iz donacije Hrvatske elektroprivrede d.d. kroz natječaj za dodjelu donacija u 2016. pod nazivom ‘Svjetlo na zajedničkom putu’.

Iznos planiran za izvođenje projekta je: 6.000,00 kn koji donira Hrvatska elektroprivreda.

3. Naziv projekta: Društveno poduzetništvo za Rome

Cilj projekta je obučavati tridesetak pripadnika romske nacionalne manjine za poduzetništvo. U konkretnom slučaju radi se o poduzetništvu u sklopu poljoprivrednih djelatnosti. Radi se o Pozivu za dostavu projektnih prijedloga ”Poticanje društvenog poduzetništva”, a natječaj je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Projekt je prijavljen u partnerstvu s Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja – PORA.

Iznos planiran za realizaciju projekta je: 480.652,66 kn. Fond : Europski socijalni fond.

4. Naziv projekta: Uzgoj ljekovitog bilja od Roma

Cilj projekta je pokretanje proizvodnje ljekovitog bilja koprive od strane Roma iz područja Grada Koprivnice. Projekt je prijavljen u sklopu natječaja od strane Gradskog komunalnog poduzeća KOMUNALAC d.o.o. Koprivnica.

Odobrena je donacija u iznosu od 5.000,00 kn.

5. Naziv projekta: Izlet učenika Roma iz Koprivničko-križevačke županije

Cilj projekta je voditi 50-tak učenika romske nacionalne manjine iz Koprivničko-križevačke županije na jednodnevni izlet u Ušće Mure u Dravu, te na jezero Šoderice blizu Koprivnice. Projekt se realizira u suradnji s Udrugom Drava dokumentacijski centar. Rezultat natječaja se očekuje krajem ožujka 2017. Projekt je prijavljen u sklopu natječaja ‘Radost života’ osiguravajućeg društva UNIQA.

Iznos planiran za realizaciju projekta je: 10.530,00 kn.