Održana završna konferencija projekta (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Završna konferencija projekta ‘(O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice’ održana je 22.veljače 2020. u Županijskoj upravi. Nositelj projekta, koji se provodi od 1. ožujka 2019. do 28. veljače 2020., jest Udruga Roma Korak po korak, a partneri OŠ Fran Koncelak Drnje, OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, Pučko otvoreno učilište Korak po korak, Knjižnica i čitaonica ”Fran Galović” Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Među održanim aktivnostima su, primjerice, razne edukacije, kulturno-edukativne i bibliopedagoške aktivnosti, kao i glazbene i radionice plesa, slikanja, pričanja priča, cirkuskih vještina, robotike te edukativno-zabavne šetnje knjižnicom u kojima je sudjelovalo 287 učenika.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić okupljenima se obratio kao domaćin.

– Svjesni smo kako je uključivanje učenika ranjivih skupina veliki problem. Ovim vrlo važnim projektom educirala su se djeca, roditelji i učitelji. Pomoglo se svoj djeci, ne samo romskoj. Nadam se kako će projekt biti uvod koji ćemo proširiti i na ostale škole te da ćemo učenicima olakšati pohađanje nastave – izjavio je Ljubić.

Predsjednik Udruge Roma Korak po korak Franjo Horvat izrekao je nekoliko riječi u ime nositelja projekta.

– Ponosan sam učinjenim. Romskoj djeci pomogli smo u snalaženju, postavili smo temelje za bolje obrazovanje. Nadam se kako ćemo i dalje pomagati romskoj populaciji naše županije – riječi su Horvata, iznimno zahvalnog uključenima.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec ponosna je na sudjelovanje dviju ustanova s gradskog područja.

– Nadam se kako je ovo početak dobre suradnje, kao i da smo ostvarili zadane ciljeve poput uključivosti i tolerancije. Uvijek ima mjesta za više rada. Preporučujemo se za buduću suradnju – izrekla je.

Koordinatorica projekta u Pučkom otvprenom učilištu Korak po korak Marina Trbus objasnila je kako su aktivno pratili razvoj projekta te sudjelovali u terenskoj posjeti.

– Promjene iznutra, koje su krenule prema van, za kvalitetnije uključivanje u zajednicu prepoznali smo na prvoj edukaciji. Prekretnica je bila ulazak kolegica u naselje i direktan rad s djecom i roditeljima. Tek smo krenuli, držimo palčeve i svim svojim znanjima i kapacitetima nastojat ćemo da ovaj projekt postane standard – izrekla je M. Trbus.

Glede partnera, ravnatelj škole iz Drnja Ivan Pikivača smatra kako je su težak projekt realizirali uz naporan rad, odricanje i zajedništvo.

– Istaknuo bih kapital za budućnost. Ne samo romske, već sve djece. Naši su učitelji educirani za sljedeće generacije. Projekt je time tek počeo, nastavit ćemo ga u sljedećim godinama – siguran je Pikivača.

Ravnateljica koprivničke škole Gordana Gazdić Buhanec je, pak, mišljenja kako projekt ima potencijal prerasti u program, čime bi se provodio u svim školama.

– Krasan projekt uspješno je završen. Puno smo naučili, pokazali da imamo kapacitete za golemi projekt te da s pozitivnim ishodima znamo koristiti resurse – rekla je G. Gazdić Buhanec.

Karlo Galinec kao ravnatelj Knjižnice naglasio je kako su zadovoljni što su mogli sudjelovati u projekt.

– Nadam se kako će se projekt u budućnosti odvijati kontinuirano i razviti oblik programa – kazao je.

Nakon govora, uslijedilo je prikazivanje videa OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica o samome projektu, prezentacija kojom su se osvrnuli na rezultate te dodjela zahvalnica.

U konačnici, educirano je tridesetak učitelja i stručnih suradnika iz partnerskih škola koji će ubuduće stečeno znanje upotrebljavati u provođenju sličnih aktivnosti s nadolazećim generacijama.

Program ukupne vrijednosti 491.470,00 kuna sufinanciran je iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.