Terenski posjet Ureda za udruge u sklopu provedbe projekta (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Komisija za terenski posjet iz Ureda za udruge (Izvršne agencije) u sastavu od Saše Šegrt iz Odjela za strateško planiranje, programiranje i informiranje, Ane Ugrina iz Odjela za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju te Luke Keveševića i Jelene Princivali iz Odjela za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju po prethodnoj najavi u petak, 06. prosinca 2019. izvršila je terenski posjet u Udruzi Roma Korak po Korak u sklopu provedbe projekta (O)DRŽI KORAK: Obrazovanjem romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice.

Iako nije bilo obavezno, iz partnerskih organizacija na poziv su odazvali ravnateljica OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica Gordana Gazdić Buhanec i socijalna pedagoginja Mihaela Telebar, Rrenata Tišler, socijalna pedagoginja iz OŠ Fran Koncelak Drnje, Marina Trbus, projektna koordinatorica iz POU Korak po korak, Danijela Petrić iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica te zamjenik župana Ratimir Ljubić. Iako nije partner projekta, zbog kvalitetne suradnje na sastanak nam se pridružila isto tako dr.sc. Maja Ernečić, psihologinja, iz Centra za socijalnu skrb Koprivnica koja je objašnjavala potrebe romske populacije, osobito žena, te kako ovakav projekt doprinosi rješavanju desetljećima nagomilanih problema koji koče razvoj romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije i stvaraju sve veće socijalne probleme.

Ravnateljica OŠ ”Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica Gordana Gazdić Buhanec je naglasila kako institucionalno obrazovanje ne pokriva specifične potrebe koje se rješavaju kroz ovaj projekt te istaknula da su učitelji puno toga naučili kroz provedene radionice, a moći će stečena znanja koristiti u daljnjem radu u svojim razredima. Naglasila je isto tako da ovakav projekt treba imati svoj nastavak tj. nipošto ne bi smio stati nakon provedbenog roka ovog projekta. Socijalne pedagoginje Mihaela Telebar i Renata Tišler naglasile su da se već puno lakše radi s učenicima nakon provedbe radionica ‘Poticajno roditeljstvo’ gdje su sudjelovali roditelji i djeca (sadašnji učenici). Marina Trbus iz POU Korak po korak je rekla da bi bilo bolje da se u aktivnosti ovakvog projekta uključuju djeca već od pete godina života jer tada najlakše upijaju nove sadržaje i usvajaju potrebne socijalne vještine koje su bitne za uspješan početak školovanja i integraciju u društvo. Danijela Petrić iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica smatra da je provedba ovog projekta doprinijela da se učenici, pogotovo pripadnici romske nacionalne manjine, bolje upoznaju sa svime što Knjižnica nudi, usvajali su neke nove vještine te na taj način dobili vjetar u leđa boljem učenju i korištenju raznih usluga što nudi Knjižnica. Često se dešava, kada roditelji Romi obavljaju nešto po gradu, da djeca bez ustručavanja dolaze u Knjižnicu, koriste kompjuter i crtaju nešto uz suradnju zaposlenika Knjižnice. Zamjenik župana je pozdravio sve prisutne te je naglasio kvalitetnu suradnju Županije i Udruge Roma Korak po Korak.

Voditeljica projekta u Uredu za udruge Saša Šegrt je vodila sastanak te je saznala mnogo toga kroz razgovor sa sudionicima, uključujući voditelja projekta Shahidula Islama i predsjednika Udruge Franju Horvata, te zajedno s kolegicom Anom Ugrina provjeravala inventar i drugu relevantnu dokumentaciju projekta.

Stručna služba iz Odjela za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju je provjeravala dokumentaciju projekta, posebice račune za nabavu raznih proizvoda za potrebe provedbe projekta. Na zamolbu voditelja projekta Shahidula Islama išli su u knjigovodstvenu firmu Tintus iz Koprivnice, koja vodi papirologiju Udruge, radi provjere originalnih računa i dogovora oko budućeg načina rada do završetka provedbe projekta.

Sve u svemu, terenski posjet je bio uspješan i protekao je na zadovoljstvo svih uključenih sudionika.