Udruga Roma „Korak po korak“ uspješna u proizvodnji krastavaca

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Kako bi podržao rad Udruge Roma „Korak po korak“ i projekt proizvodnje krastavaca zamjenik župana Ratimir Ljubić danas je posjetio plantažu krastavaca na Čardi u Koprivnici.

U svrhu poticanja zapošljavanja Roma, Udruga je pokrenula uzgoj krastavaca koja je u prvoj berbi donijela 22 tone proizvoda, dok se do kraja sezone očekuje urod od 20 tona. Kako bi urod bio što uspješniji, iz Udruge ističu da se uzgoj temelji na pravilima struke od obrade zemljišne površine, sadnje pa i svakodnevne brige o plantaži. Krastavci se svakodnevno ubiru, sortiraju, a zatim prevoze u Podravku koja ih otkupljuje za daljnju obradu.

U proizvodnju krastavaca uključeno je tridesetak Roma, a svoju aktivnost provode kroz zadrugu „Korak dalje“ oslanjajući se na ugovorni odnos s Podravkom d.d. te očekuju pozitivan rezultat poslovanja, a već se pripremaju planovi rada za sljedeću kalendarsku godinu.

Tajnik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Islam Shahidul istaknuo je tri važna cilja projekta koji se odnose na obrazovanje Roma u cilju podizanja obrazovnog nivoa, zatim zapošljavanje te stambeno zbrinjavanje.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Franjo Horvat naglasio je kako „ovaj projekt je značajan za Rome jer pojedinci nikada nisu imali priliku raditi. Kažem, to je točno, jer nikada nisu dobili priliku u životu. u ovom projektu koji radimo uključeno je tridesetak Roma koji su sretni, zadovoljni i redovni u ispunjavaju obveza“.

Zamjenik Ljubić iskazao je zadovoljstvo viđenim rezultatima dosadašnjeg rada te naglasio dosadašnju i buduću podršku Županije Udruzi i realizaciji projekta.